Gå videre til innhold
Gartner Arvid Udo de Haes og hans kone gleder seg til å fylle det norske markedet med norskproduserte økologiske peoner.
Gartner Arvid Udo de Haes og hans kone gleder seg til å fylle det norske markedet med norskproduserte økologiske peoner.

Pressemelding -

Mester Grønn først med norske økologiske peoner

Peoner er Norges mest populære blomst når den er i sesong. Nå lanserer Mester Grønn norskproduserte peoner for første gang, og er med på å utvide sesongen for peoner.

Høsten 2013 plantet De Haes Gartneri på Jevnaker de første peonene på oppdrag fra Mester Grønn. Disse er nå klare for å erobre det norske markedet. Fordelen med de norskproduserte peonene er at de er modne for salg akkurat når sesongen for de utenlandske peonene er ferdig. - Det innebærer at vi får utvidet sesongen for peoner, noe svært mange av våre kunder vil sette store pris på, sier Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn.

Norges mest populære sesongblomst

De første peonene kommer allerede i begynnelsen av april fra landene rundt Middelhavet, før sesongen normalt avsluttes i slutten av juni. Peon har blitt Europas mest populære sesongblomst, og er særlig ettertraktet til bryllup og arrangementer, men også som blomster i vase, hvor den folder seg ut med sine store vakre blomster i fargene hvitt, rosa og dyp burgunder.

Ønsker å utvide peonsesongen

På grunn av peonens popularitet har det vært ønske om å utvide peonsesongen. Derfor ble det plantet et lite prøvefelt på ca. 300 m2 høsten 2013 hos De Haes Gartneri på Jevnaker. Det ble allerede første året konstatert at peonene blomstret 14 dager til 3 uker senere enn resten av Europa, og det ble derfor i 2014 plantet ca. 15 000 planter på 7 dekar. Peonene må stå og vokse i ca. 3 år før blomstene kan høstes for salg. 

De Haes er et Debio godkjent gartneri som i hovedsak produserer økologisk eføy og nettsalg av økologiske hageplanter. Deres erfaring med bruk av naturgjødsel og kunnskap om viktigheten av et sterkt rotsystem har gjort at peonåkeren på toppen av Jevnaker i dag står like flott som det man finner i Europa. 

Ønsker eksport til Europa

Mester Grønn ønsker å være med og bidra til utvikling av norsk landbruk og satser på peoner. 

-Vi ser en betydelig mulighet for norsk peonproduksjon for eksport fremover, sier Ølstad i Mester Grønn. Prisene på peon er høye også ute i Europa, og vi har de klimatiske forholdene som skal til for å levere når alle andre har avsluttet sin sesong. Bare fra England har det kommet forespørsel om 600 000 stilker til en kunde opplyser Ølstad, gitt at vi kan levere etter at den Engelske peonsesongen er over. 

Gjennom de siste forhandlingen med EU om landbruksprodukter fikk Lanbruks- og Matdepartementet gjennomslag for null toll på peon inn i EU, noe som er helt avgjørende for å bygge opp peonproduksjon i Norge til en ny eksportnæring. Peonproduksjon i høyereliggende og kaldere strøk kan utvikles til å bli en betydelig inntektskilde for landbruket bare det gjøres riktig og det produseres en tilsvarende kvalitet som De Haes Gartneri nå gjør fra Jevnaker, avslutter Ølstad.

De første norske peonene kommer i Mester Grønn sine butikker i uke 28.

Kontakt:

Erling Ølstad, Adm dir. Mester Grønn, tlf 930 96 001 - erling.olstad@mestergronn.no

Arvid Udo de Haes, De Haes Gartneri, tlf 92 41 49 50 - post@dehaesgartneri.no 

Related links

Emner

Kategorier


Mester Grønn er Norges største heleide blomsterkjede med over 100 butikker fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Vår visjon er å skape glede i alle hjem, Ved å tilby et stort utvalg av friske blomster hver dag gjennom hele året, forsøker vi å gjøre akkurat dette. Hos Mester Grønn treffer du mange blide medarbeidere, både i butikk og på telefon, som er klare til å hjelpe deg med tips og idéer, kjøpt og bestillinger.

Kontakter

Erling Ølstad

Erling Ølstad

Pressekontakt Administrerende Direktør +47 930 960 01