Gå videre til innhold
Kjøp av Fairtrade-sertifiserte blomster kan bidra positivt til kvinners rettigheter.
Kjøp av Fairtrade-sertifiserte blomster kan bidra positivt til kvinners rettigheter.

Pressemelding -

Er det mulig å kjøpe seg til likestilling?

Den internasjonale kvinnedagen er fortsatt viktig. For mange kvinner rundt om i verden er det mye å kjempe for. I Kenyas blomsterindustri arbeider det svært mange kvinner som møtes med lave lønninger og uverdige arbeidsvilkår. Hvordan kan vi være solidarisk med disse kvinnene?

For Anne Katrine Gangstad (53), som er innkjøpsdirektør i Mester Grønn, er svaret enkelt:

– For å ha god samvittighet når du pynter hjemmet med blomster bør du kjøpe blomstene fra sertifiserte farmer. En farm som er Fairtrade-sertifisert sikrer bedre arbeidsforhold og bedre muligheter for kvinner. Det kan være greit å vite at studier viser at kvinner investerer 90% av inntekten på familien, mens menn kun bruker 30-40%. Det sier noe om hvor viktig det er at kvinner deltar i arbeidslivet og får anstendig betalt, sier Gangstad.

Fairtrade-standardene krever at det skal være likestillingskomiteer ved alle Fairtrade-sertifiserte farmer. Denne komiteen skal sikre at alle behandles likt.

– Mange kvinner ved de farmene vi handler med, kjenner ikke sine rettigheter. Da er slike komiteer viktig for å spre kunnskap og skape trygghet hos kvinnene. Kjøp av Fairtrade-sertifiserte blomster kan bidra positivt til kvinners rettigheter. I Kenya har kvinnene helt andre utfordringer knyttet til likestilling enn i Norge, sier Anne Katrine Gangstad.

Mester Grønn er en av få som økte Fairtrade-salget i 2022. Både i Norge og internasjonalt varsles det om nedgang i salget. Nedgang i salget kan bety mindre penger til fortsatt utvikling i tråd med Fairtrade-standarden.

Foto: Innkjøpsdirektør Anne Katrine Gangstad er glad for at Mester Grønn øker Fairtrade-salget.

– Den siste rapporten fra Fairtrade er klar og tydelig på at sertifiserte farmer har bedre arbeidsforhold, mindre diskriminering og mer rettferdige rekrutteringsprosesser. Fairtrade bidrar rett og slett til bedre forhold for arbeiderne, og særlig får det effekt for kvinnene.

Mer enn halvparten av de 71 000 arbeiderne på de Fairtrade-sertifiserte blomsterfarmene rundt omkring i verden er kvinner, og det er mer enn 50% kvinner i topp- og mellomledelsen på disse farmene.

Jeg sitter også i styret i Fairtrade Norge, og erfaringen er klar; Fairtrade bidrar til et løft og en utvikling på mange plan. På kvinnedagen ønsker jeg mer solidaritet med kvinnene i Kenya. Det gjør en enkelt ved å kjøpe mer Fairtrade, avslutter innkjøpsdirektøren.

    Fakta om Fairtrade:

    • Internasjonal merkeordning
    • 50% eid og drevet av råvareprodusentene
    • 1880 Fairtrade-sertifiserte kooperativer og plantasjer
    • Fairtrade-standarder for over 300 råvarer
    • 1,9 millioner bønder og arbeidere i 71 land
    • Mester Grønn har satset på Fairtrade siden 2007 og er den største Fairtrade aktøren i Norge.
    • 40% av avskårne blomster som selges i Mester Grønn kommer fra Kenya.
      Alle farmene er sertifiserte og ca. 20% selges som Fairtrade

    Related links

    Emner

    Kategorier


    Mester Grønn er Norges største heleide blomsterkjede med 140 butikker fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Vår visjon er å skape glede i alle hjem, Ved å tilby et stort utvalg av friske blomster hver dag gjennom hele året, forsøker vi å gjøre akkurat dette. Hos Mester Grønn treffer du mange blide medarbeidere, både i butikk og på telefon, som er klare til å hjelpe deg med tips og idéer, kjøpt og bestillinger.

    Kontakter

    Anne Katrine Gangstad

    Anne Katrine Gangstad

    Pressekontakt Innkjøpsdirektør +47 930 960 08
    Erling Ølstad

    Erling Ølstad

    Pressekontakt Administrerende Direktør +47 930 960 01