Gå videre til innhold
Julestjerne på julepyntet fat
Julestjerne på julepyntet fat

Nyhet -

Slik lykkes du med julestjerner

I julen liker vi å holde på tradisjoner, og julestjernen har i mange år vært Norges mest populære juleblomst. De nydelige julerøde stjernene er fortsatt mest solgt, men de nye helt kritthvite sortene har blitt veldig trendy. Julestjernen krever ikke mye stell og blomstrer villig gjennom hele julen.

Julestjernen er så populær at den til og med har fått sin egen dag som er den 12. desember.

Julestjernen kommer opprinnelig fra Mexico, der den vokser vilt, og kan bli en stor busk. Joel Poinsett var den første USA-ambassadøren i Mexico og han brakte med seg en julestjerne hjem for over 200 år siden. Julestjernen, eller Poinsettia som den heter på engelsk, er oppkalt etter ham. Fra USA, spredte julestjernen seg over hele verden og kongressen i USA bestemte at 12. desember skulle være Poinsettia –dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren.

Nytt av i år er at du kan få kjøpt Fairtrade-sertifiserte julestjerner hos Mester Grønn. Farmer i Øst-Afrika formerer morplanter og høster stiklinger som så blir sendt til norske gartnerier for å vokse seg klare til salg. Dette er julestjerner som gir virkelig gir ekstra juleglede.

Stelletips julestjerne

Vanning:
Julestjernen er sensitiv mot for mye vann, det beste er å vanne lite og jevnlig, gjerne med lunkent vann,

La julestjernen tørke litt mellom hver vanning – den er på sitt mest holdbare når den ikke er gjennomvåt. Gule blader som faller av kan være et resultat både av for mye og for lite vann.

Lys
Julestjernen trives med mye lys, men ikke i direkte sollys.

Temperatur
Planten er svært sensitiv for lave temperaturer. Pass på å få julestjernen pakkes godt inn så den har god beskyttelse på vei hjem fra blomsterbutikken. Hjemme tåler den ikke under 15 grader og minst av alt kald trekk.

Avskårne julestjerner
Ikke alle vet at julestjernen også er en fin blomst til avskåret bruk i vase. Da må stilken først varmebehandles, ved å dyppes i kokende vann eller brennes i basis. Dette gjøres for å unngå at melkesaften fra planten ikke skal tette til stilken, så planten ikke kan få trukket opp vann. Ved en slik behandling kan en avskåren julestjerne stå opp til 14 dager, om ikke lenger.

Julestjernen er ikke giftig
Enkelte kan få allergiske reaksjoner av julestjernen, og et tips til disse er å fjerne ”de egentlige blomstene” på planten – de gule cyathiene i midten. De røde bladene (brakteene) er bare vanlige blader naturlig farget av rødt klorofyll, ikke ulikt det som gir høstfarger på trærne om høsten. Julestjernen er ikke en giftig plante, slik noen tror.

Emner

Kategorier

Kontakter

Gunn Pettersen

Gunn Pettersen

Pressekontakt Innkjøpsansvarlig 930 960 72
Kari Brekke

Kari Brekke

Pressekontakt Innkjøper/Gartner +47 32 22 09 22