Gå videre til innhold
Amaryllisen blir ekstra lekker i en gullfarget vase.
Amaryllisen blir ekstra lekker i en gullfarget vase.

Nyhet -

Slik lykkes du med julens løkblomster

Hva er vel hyggeligere enn å følge en unnselig løk fram til en fantastisk vakker blomst? Amaryllis er dronningen i vinduskarmen, høyreist og staselig, og svibelen fyller huset med deilig lukt av jul. I våre varme stuer tar det ikke så lang tid å drive frem løkblomster, men orker du ikke vente, kan du også kjøpe amaryllis og svibel som snittblomst.

Løkstørrelsen har mye å si for kvaliteten på løkblomster. En stor flott løk vil gi en kraftigere plante med flere blomsterstilker og blomsterklokker. Hvor lang tid det tar til løkblomstene springer ut, avhenger av temperaturen. Jo høyere temperatur, jo raskere springer de ut i full blomst.

Amaryllisen finnes i et stort utvalg nydelige fargetoner, så ta en ekstra titt på etiketten så du er sikker på at du får akkurat den fargen du vil ha. For svibler forteller gjerne pottefargen hva slags farge det blir på blomstene. Hvit, rosa og blålilla er de vanligste.

En svært enkel og dekorativ mulighet er å fjerne potte og jord, og vaske røttene rene. Løken kan da settes i en vase, hvor vannet fylles opp til røttenes feste i selve løken. Løken kan råtne hvis den blir stående i vann, så det er viktig å ikke fylle på for mye. Det finnes spesielle amaryllis- og svibelvaser som er tilpasset akkurat dette formålet.

Slik steller du amaryllisløk  i potte

Vanning: Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør du være forsiktig med å gi vann. For mye vann kan resultere i en lang uhåndterlig blomsterstilk som lett knekker. Høy temperatur akselererer veksten, og gjør at blomsten springer ut raskere.

Temperatur: Amaryllisløk i potte bør settes lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene. En vanlig romtemperatur på 20 Cº er bra.

Lys: Blomsterstilken har en tendens til å strekke seg mot lyset, snu gjerne potten et par ganger for å unngå en skjev blomsterstilk.

Gjødsel: Amaryllis i potte trenger ikke ekstra næring, den har nok næring i løken.

Slik steller du avskåren amaryllis:

Når du kjøper amaryllis som avskåren kjøper du den i knopp. De vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Snitt amaryllisen rett over og sett de i kaldt vann. Bruk løkblomstnæring som du får med ved kjøp av denne blomsten. Hvis du setter blomstene kjølig om natten holder de lengre.

Slik steller du svibel i potte

Vanning: Svibler som er i knopp, bør vannes sparsomt. Etter hvert som blomstene begynner å utvikle seg kan du begynne å gi mer vann, men la alltid jorden tørke opp mellom vanningene.

Lys: Blomsterstilken har en tendens til å strekke seg mot lyset, snu gjerne potten et par ganger for å unngå en skjev blomsterstilk.

Plassering: En vanlig romtemperatur på 20 Cº er bra. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

Gjødsel: Svibel i potte trenger ikke ekstra næring, den har nok næring i løken.

Slik steller du avskåren Svibel:

Snitt sviblene rett over. Sett de i kaldt vann en halvtimes tid. Bytt vannet, og hell løkblomstnæring i det nye vannet. Svibelen gir fra seg slim, som minsker holdbarheten. Derfor man skal bytte vannet. Settes kjølig for lengere holdbarhet.

Emner

Kategorier

Kontakter

Gunn Pettersen

Gunn Pettersen

Pressekontakt Innkjøpsansvarlig 930 960 72
Kari Brekke

Kari Brekke

Pressekontakt Innkjøper/Gartner +47 32 22 09 22